Lähetystyöntekijöiltä

https://www.youtube.com/watch?v=jGmPe-Whyjc

Tuosta YouTube-videosta saa vähän kielinäytettä thaista. Teimme videon ensi viikon työntekijäpäiviä varten. Videolla siis esittelemme itsemme ja lopuksi sanon pari rohkaisun sanaa.

 

Ti-ke ajamme siis työntekijäpäiville. Ajomatka suuntaansa ilman pysähdyksiä on 6h. Päivät alkavat iltapäivästä ja jatkuvat seuraavan päivän lounaaseen.

 

Rukoillaan turvallisia ajomatkoja ja hyviä kohtaamisia thai-työntekijöiden puolesta. Heitä siis tulee paikalle eri alueilta Thaimaasta.

 

Siunattua uutta vuotta 2022 teille!

-Pauli ja Linnea 

Maaliskuussa 2022 läheteiltä

Reilun kuukauden verran maailmalla on seurattu sotaa Ukrainassa. Sodan vaikutukset ovat laajat ja monitasoiset, aina sodan keskellä elävien ihmisten ja pakolaisten elämästä sodan talousvaikutuksiin ja maailman uudelleen jakoon. Sota vaikuttaa Thaimaankin talouteen hintojen nousuna sekä viennin ja tuonnin osalta. Tämä ei helpota talouden eikä matkailun toipumista koronapandemian ennestään aiheuttamista vaikeuksista. Maaliskuun alkupuolella uutisoitiin esimerkiksi, että Thaimaan itsemurhaluvut ovat nousseet 5,9 kertaisiksi verrattuna aikaan ennen koronan tuomia talousvaikeuksia, stressiä ja masennusta.

Maailman ahdistusten keskellä arki kuitenkin jatkuu omalla tavallaan. Viime kirjeessä kerroimme, miten seurakunta suunnittelee aloittavansa kahdeksan uutta pienryhmää. Maaliskuun alussa pidettiin ensimmäiset pienryhmien suunnittelupalaverit. Huhtikuun aikana olisi toivottavaa saada seurakunnan vastuunkantajien kanssa aikaan jonkinlainen näkemys ja linjaus, millaisia ryhmiä olemme aloittamassa. Tavoitteena on aloittaa uudet ryhmät toukokuun puolivälin tienoilla, kun thaimaalainen uusi lukukausi kouluissa alkaa. Nähtäväksi jää, mikä milloinkin toteutuu ja millä tavalla. Asioilla on tapana edetä Jumalan suunnitelmissa oikealla ajalla, kun rukoilemme johdatusta ja kuuntelemme Korkeinta Työnantajaamme.

Pienryhmien suunnittelupalaverissa saatoimme jakaa myös omista kokemuksistamme pienryhmien vetäjinä sekä seurakunnan yhteisöjen suunnittelemisesta. Erityisesti tällaisen kokonaisen prosessin kuvaamisesta oli hyötyä. Thaimaassa ryhmäpalaverit eivät usein ole ihan samanlaisia kuin Suomessa. Ikä ja asema vaikuttavat siihen, ketkä ovat äänessä ja keiden ideoita kuunnellaan, muut yrittävät sitten toimia parhaansa mukaan näiden näkemysten pohjalta. Tässäkin palaverissa oli aluksi vähän sellainen tuntuma, että ”oksat pois” ja ”mutkat suoriksi”. Oltiin siis menossa vauhdilla kohti kunnianhimoisia tavoitteita.

Omalla puheenvuorollamme päätimme pelata niin sanotun Suomi-kortin pöytään. Se on oikein hyödyllinen kortti aina välillä! Sen avulla saatoimme tuoda esiin asioita ja ajatuksia ilman, että niitä koettaisiin kritiikkinä. Aluksi tietenkin kehuimme suunnitelmaa ja ideoita, mutta sitten jäimme avoimesti pohtimaan, onkohan tämä mahdollista aivan näin toteutettuna. Meillä Suomessa ainakin on esiintynyt tämän kaltaisia hankaluuksia näissä kohden, mutta voihan tämä Thaimaassa toki toimiakin. Kerroimme myös, miten on tärkeää huomioida ryhmänvetäjien ja osallistujien muukin elämä ja erilaiset vastuut. Nämä puheet saivat kannatusta niiden osalta, jotka olivat vielä tässä vaiheessa olleet hiljaa. Kasvoilla näkyi myös helpotuksen ilmeitä.

Puheenvuoromme pääajatus oli seuraava: Kaikki on alussa pientä, mutta kasvaa varmasti. Alku on kuin siemen, jonka kasvua tulee kärsivällisesti seurata. Jos alussa on jo kädet täynnä töitä ja työ tulee itsestään vielä kasvamaan entisestään, ei voi jaksaa kovin pitkään tätä yhtä työmuotoa muun työn ohella. Leikkisä maininta ennenaikaisesta kuolemasta sai aikaan pari naurua ja jätti mieleen, että suunnitelmia on tehtävä myös jaksaminen huomioon ottaen.

Meidän vastuullemme eri ryhmistä tuli nuorten ja nuorten aikuisten ryhmän luotsaaminen. Koemme sen hyvin luontevaksi ja iloitsemme siitä, että pastori Plaa on ryhmässä mukana meidän kanssamme, ainakin vuoroviikoin. Koska emme vielä tunne nuoria emmekä tiedä, mitä heille on opetettu, päätimme aloittaa käymällä läpi Raamatun kokonaiskuvan luomisesta Kristukseen. Se on hyvä lähtökohta, jota voidaan myöhemmin syventää ja siihen viitata muiden aiheiden yhteydessä. Opetushetken jälkeen keskustellessa kävi ilmi, että kaksi nuorta, jotka olivat jo ennestään käyneet seurakunnassa nuorten jutuissa, tahtoivat rukoilla Jeesusta elämäänsä. Meille tämä näyttäytyi nuorten haluna sitoutua tietoisesti Jeesukseen, vaikka he olivat jo aiemminkin jollain tasolla uskoneet Jumalaan.

Toinen ryhmä, jossa olemme mukana Plaan kanssa on lastenkerho. Lauantaiaamuna haemme lapset kodeistaan ja kävelemme turvallisesti yhdessä seurakunnalle kerhoon. Kerhon jälkeen lapset myös saatetaan takaisin kotiin. Kerhossa on leikkiä, peliä, laulua, askartelua, välipalaa, rukousta, hengellistä laulua ja raamatunopetusta. On tärkeää, että lasten kanssa rukoillaan yhdessä, näin heille syntyy kokemus siitä, että hekin voivat rukoilla. Joskus muistellessa edellisen kerhokerran opetusta, voi pienimmiltä ja vauhdikkaimmilta lapsilta tulla hyviä laukaisuja, jotka saavat opettajien kasvoille muikeita ilmeitä. Käydessä läpi Jeesus tyynnyttää myrskyn -kertomusta jouduimme esimerkiksi vähän tarkemmin muistelemaan kuolivatko kaikki opetuslapset todella veneeseen vai pelkäsivätkö he vain kuolevansa, kun myrsky oli niin kova.

Aamen2 -seurakunnan toimialueella on paljon moniongelmallisia perheitä ja elämäntilanteita, on köyhyyttä, työttömyyttä, huumeita ja prostituutiota. Tällaisessa kasvuympäristössä elävät nuoret tarvitsevat paljon tukea ja rohkaisua. Kiitos, kun muistat rukouksin lapsia, nuoria ja meitä työntekijöitä, jotka kulkevat heidän rinnallaan.

Maaliskuussa vietimme myös ”hiihtoloman Lapissa”. Ajoimme Samut Prakanista ensin Takin ja SamNgaoon tapaamaan ystäviä ja seurakuntalaisia, siitä sitten muutaman yön jälkeen jatkoimme Chiang Maihin, jossa tapasimme kahta Fidan lähettiperhettä illallisen merkeissä ja sitten yhtä thai-perhettä kahtena päivänä. Tapaamisilta jäi hyvin aikaa omaan rentoutumiseenkin. Käsityöt ja kahvakuula olivat matkassa mukana ja siten saatoimme molemmat vapaasti harrastaa. Nautimme myös pyöräilystä Chiang Maissa, kun liikenne siellä on vähän rauhallisempaa, kuin täällä Suur-Bangkokin alueella. Vaikka pohjoisessakin on kuumakausi jo meneillään, tuntui kuiva kuumuus siellä helpommalta, kuin meidän oma kuumuutemme kosteassa ilmassa. Aamuisin pohjoisessa saattoi jopa käydä viileä tuuli. Loman ajaksi kissat menivät hoitoon, mutta Vilma-koira, joka tykkää matkustamisesta, lähti mukaan. Kilometrejä tuli auton mittariin 1562 ja autossa istuttiin 20h15min. Onneksi autolla liikkuessa saa itse päättää, milloin ja missä pysähtyy levähtämään.

Kaikkien maailman mullistusten keskelläkin toivomme myös sinulle ilon ja toivon täyteistä pääsiäisen aikaa!

Pauli ja Linnea

Huhtikuu 2022

Huhtikuu tuntuu suorastaan hujahtaneen ohi, onneksi tiiviin ja mukavan työskentelyn merkeissä. Pientä hankaluutta tähän kuuhun ovat tuoneet sähkökatkot. Thaimaassa on nyt vuoden kuumin aika, kesä, ja lämpöä on öisinkin n. 30 astetta. Yölliset monen tunnin katkokset olivat nukkumisen kannalta tukalia ja vaikuttivat seuraaviin päiviin. Nyt sähkökaappimme on vaihdettu uuteen ja toivomme, ettei katkoksia tulisi enempää. Eksoottista jännitystä olemme saaneet kokea kevään aikana kahdesti, kun käärme on eksynyt keittiöömme takaovesta. Onneksi käärmeet ovat lähtökohtaisesti arkoja otuksia ja olemme onnistuneet ajamaan ne ulos kohtuullisen helposti. Myrkkykäärmeitä emme kuitenkaan toivo asuinkumppaniksemme, vaikka eläimistä pidämmekin.

Huhtikuussa Fidan diakoniaohjelman asiantuntija Sami Konttinen Keniasta (kuvassa toinen oikealta) vieraili Thaimaassa tutustuen Full Gospel Thaimaa -kirkkokunnan diakonian työmuotoihin. Sami vieraili myös Thaimaan aluekoordinaattori Markus Nordblomin kanssa Aamen2-seurakunnassa tutustumassa pastori Plaan työhön khmer-lasten ja autististen lasten parissa. Ensisijaisesti tämä vierailu oli merkittävä, jotta eri työmuotoja voitiin kartoittaa ja siten myöhemmin mahdollisesti myös tukea tarvittavaa osaamista ja tietoa välittämällä, mutta vierailulla oli myös meille yllättävä lisämerkitys!

Olemme nyt alkuvuoden aikana päässeet hyvin sisälle seurakuntaan ja sen eri kuvioihin, mutta luonnollisesti olemme olleet vielä hieman ulkopuolisia. Nyt kun seurakuntaan tuli vielä ulkopuolisempi vieras, työnsi se meitä ikään kuin syvemmälle osaksi seurakunnan tiimiä. Tapaamisessa nimittäin Linnea tulkkasi Samille pastori Plaan PowerPoint-esitykset ja puheet, Markus tulkkasi thaille Samin puheet, ja Pauli vastaavasti käänsi muutamat pastori Vithajan välikommentit. Lopuksi menimme porukalla syömään. Tästä kohtaamisesta syntyi sellainen tunnelma, että me Pauli ja Linnea olemme esittämässä seurakuntamme tärkeitä asioita eteenpäin ihmisille, joilla on mahdollisuus auttaa ja vaikuttaa työhön sekä tuoda sen merkitystä paremmin esille, myös meidän thai-kirkkokunnassa. Yhteys syveni entisestään, kun vieraiden lähdettyä keskustelimme tapaamisesta vielä Vithajan ja Plaan kanssa.

Seuraavana viikonloppuna juhlittiinkin jo pääsiäistä. Tiiviin ohjelman myötä tulimme vieläkin syvemmin osaksi seurakuntaperhettä. Olemme joskus harmitelleet sitä, miten Thaimaassa pääsiäinen jää helposti thaimaalaisen uudenvuoden songkranin varjoon ja seurakunnissakin joulu tuntuu olevan suurempi juhla kuin pääsiäinen. Tänä pääsiäisenä meidän ei tarvinnut harmitella mitään!

Pääsiäisen juhliminen alkoi railakkaasti jo palmusunnuntaina. Edeltävänä lauantaina opetimme nuorille palmusunnuntain ja hiljaisen viikon tapahtumista. Palmusunnuntain juhliminen oli jo kuin itse pääsiäisjuhla, ainakin maltilliselle suomalaiselle. Pitkäperjantaina oli erillinen iltatilaisuus Aamen6:ssa kahden tunnin ajomatkan päässä, jonne menimme porukalla Aamen1 ja Aamen2 seurakunnista. Meille tämä oli myös pitkä työpäivä 09-22. Lauantaiaamuna oli kirkolla hartaus, jonka jälkeen koristelimme kirkon etuosan tyhjäksi Jeesuksen haudaksi ja maalasimme nuorten kanssa valkoisia suolattuja ankanmunia. Koristelussa käytettiin myös aitoja palmunoksia. Pääsiäispäivä alkoi aamukuuden online-hartaudella, jonka jälkeen siirryimme yhdeksäksi kirkolle. Oli erillinen aamuraamatunopetus, jumalanpalvelus, leikkiä ja kisailua. Raamattuvisa oli tosi hauska, sillä siinä saattoi kysyä apua kaveriltakin vaikeisiin kysymyksiin tai laittaa ystävän tekemään itselle tulleen erikoistehtävän. Myös kauneimmat asut palkittiin. Iltapäivästä suuntasimme jo kotiin. Nuoret jakoivat naapurustoonsa kristillistä lukemistoa ja yhdessä maalattuja kauniita munia Plaan johdolla.

Pääsiäisviikonloppuna perjantaina ja lauantaina seurakuntaan poikkesi myös erään seurakuntalaisen ystäviä, muslimimies poikansa kanssa ja buddhalainen pariskunta lapsineen. He osallistuivat myös kirkon koristeluun. Thaimaassa yhdessä tekeminen on tärkeää, ihan tällainen askartelukin toimii. Seurakuntina ja kristittyinä meidän on oltava valmiita ja ennakkoluulottomia ottamaan vastaan kaikenlaisia ihmisiä ja kohtaamaan heitä heidän elämäntilanteissaan.

Viime sunnuntaina meidän vastuullamme oli aamun raamattuopetus ennen jumalanpalvelusta. Pastori Vithaja on ollut erittäin tyytyväinen meihin ja uskalsi nyt kertoa, miten oli aluksi huolissaan, haluammeko työskennellä Aamen-seurakuntien kanssa, kun kaikki yhteisöt ovat niin pieniä eikä oikein mitään mielenkiintoista tapahdu. Meille tällainen kommentti oli rohkaiseva, selvästikin tulemme hyvin toimeen eikä pastori ole enää huolissaan meidän sitoutumisestamme yhteistyöhön. Myös opetuksemme ovat menneet sillä tavalla hyvin, että pastori Vithaja toivoisi meidän auttavan raamattukoulun sisällön suunnittelussa. Hyvä idea ja ehdottomasti meitä kiinnostava tehtävä! Kysymys on enemmänkin siitä, miten tunnit viikoissa ja kuukausissa riittävät.

Olemmekin olleet kiitollisia siitä, että kirkkokunnan kahden työryhmän käyntiin polkaisu on viivästynyt kirkkokunnan hallituksen vastuuhenkilövaihdoksista johtuen. Harmillista tietenkin, että tärkeän työn aloittaminen viivästyy, mutta meidän kannaltamme on ollut hyvä, ettei meillä ole ollut enempää vastuita huhtikuussa kuin työmme seurakunnassa. Elämässä tehdään suunnitelmia ja tilanteiden mukaan niitä suunnitelmia muutetaan ja hiotaan. Toukokuussa seurakunnan raamattukoulun uusi lukuvuosi alkaa ja Aamen1:n väen evakkoaika Aamen2:n tiloissa päättyy. Huhtikuun ajan Aamen1:n väki on kokoontunut Aamen2:ssa, sillä heidän tiloissaan oli paha punkkiongelma.

Iloista kevättä sinulle!

t. Pauli ja Linnea

Syyskuu 2022

Hei ystävä!

Meidän lomamme sujui hyvin. Saimme ensin vähän levähtää ja keskittyä rukoukseen, sitten ystävämme Markus liittyi seuraamme. Markuksen kanssa vietimme lomaa leikkimielisellä teemalla ”Bangkok tutuksi”, siis myös meille itsellemme! Loman aikana kävimme joissakin museoissa, joissa emme aiemmin olleet vierailleet. Bangkokissa sijaitsevassa kansallismuseossa riitti paljon mielenkiintoista nähtävää historiasta ja kulttuurista. Markuksen palattua Suomeen meillä oli vielä pätkä lomaa jäljellä, jolloin keskityimme harrastuksiimme. Nyt onkin tuntunut ihan hyvältä palata taas arkeen. Alla kuva muutamasta arkisesta hetketä meiltä kotoa.

Loman jälkeen töihin palatessa oli ihan oikeaa meikäläistä ”syksyn” tuntua, sillä sadekausi on vaihtumassa kylmäksi kaudeksi. Kylmäkausi täällä tarkoittaa jotakuinkin Suomen kuumaa kesää. Meille ilmat ovat siis mukavan viileitä, vaikka alle 30 asteen päiviä on vain satunnaisesti. Kun sateet eivät enää päivittäin puhdista ilmaa, savusumu nousee harmaaksi harsoksi kaupunkimme ylle. Sadekaudella nautimme, kun ikkunoita saattoi pitää auki ja ilma vaihtui hyvin, nyt pitää aina tarkistaa ilmanlaatu ennen ikkunoiden avaamista.

Arkisen seurakuntatyömme lisäksi loppuvuodelle saamme erityisiä vieraita. Nyt lokakuun lopulla ohjelmassa on illallinen Fidan hallituksen jäsenen ja maakoordinaattorimme kanssa. Marraskuun alussa Fidan kuvausryhmä tulee tekemään Thaimaan työstä minidokkaria, jossa mekin olemme mukana. Marraskuun lopussa kenttävierailulle tulevat Vapaakirkosta lähetysjohtajan sijainen Richard Brewis ja yhden lähettävän seurakuntamme Hämeenlinnan pastori Arto Kortemaa. Meille tämä antaa aivan toisenlaisen mahdollisuuden kohdata ja keskustella yhteisestä työstä, kuin vain viestien välityksellä. Rukoillaan antoisia kohtaamisia!
 

Siunausta syksyysi!

Pauli ja Linnea